Ingezonden brief VK 10-04-2024

Iran en de “as van het kwaad”

In haar column “een oogje dichtknijpen om het atoomakkoord met Iran te redden, dat kan echt niet meer”, somt Heleen Mees terecht een aantal zeer afkeurenswaardige aspecten van het regime in Iran op. Ook een groot deel van de Iraanse bevolking, zo niet het grootste deel, is tegen het regime. Het was echter zo, dat een atoomakkoord binnen handbereik was, totdat de VS (Trump) het ongedaan maakte. Het bezit van atoomwapens in het Midden-Oosten is gevaarlijk. Echter Israël beschikt dankzij de VS over atoomwapens, niet Iran. Het enige land trouwens dat ooit met opzet atoombommen op burgerdoelen wierp is de VS. De VS rekent Iran tot de “as van het kwaad”. Er zijn in het Midden-Oosten diverse misdadige regimes die volop steun genieten, o.a. Saoedi-Arabië, Egypte, Israël, Turkye. De misdadigheid van de VS in het Midden-Oosten kan ook niet vergeten worden: De omverwerping van de democratisch gekozen regering van Mossadeq in Iran in 1953 door de Amerikaanse CIA en de Britse M16. En de illegale oorlog tegen Irak met een burgeroorlog en de oprichting van IS tot gevolg. De president die het Capitool liet bestormen, heeft een zodanig hooggerechtshof benoemd, dat hij wellicht straffeloos weer “democratisch” tot president zou kunnen worden gekozen. Het wordt tijd dat we ieder kwaad op dezelfde manier veroordelen, en niet alleen volgens de “framing” van de VS, of van welke partij dan ook.

John Zant

NB gereed gemaakt voor publicatie, niet geplaatst “wegens ruimtegebrek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *