Ingezonden brief VK 19-02-2024

Trump, kampioen salesmanager van de wapenindustrie

De eerste buitenlandse reis van president Trump in 2017 betrof Saudi-Arabië. Daar tekende hij een wapenovereenkomst van 110 miljard dollar, de grootste ooit. En voor de tien jaar daarna nog eens 350 miljard dollar. De bewapening van Saudi-Arabië was “noodzakelijk gezien de Iraanse agressie in de regio”. De Britse en Amerikaanse agressie in de Irak-oorlog (2003-2011) werd buiten beschouwing gelaten.

Nu heeft Trump de Europese landen van de NAVO de stuipen op het lijf gejaagd door te verkondigen, dat “Rusland mag doen wat het maar wil met NAVO-landen die niet genoeg uitgeven aan hun defensie”. Het gevolg is, dat de Europese NAVO-landen in paniek hun defensiebudgetten opschroeven. De wapens worden vooral in de VS gekocht, voor 52 miljard euro in 2022 en voor 81 miljard in 2023. Dat belooft wat voor 2024. Vrede is ontzettend nadelig voor de wapenindustrie en het aanwakkeren van angst blijkt een goede strategie om wapenverkopen te stimuleren.

John Zant

NB gereedgemaakt voor publicatie niet geplaatst “wegens ruimtegebrek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *