Open brief aan minister Verhagen

VN-conferentie tegen racisme geboycot door Nederland Open brief aan Minister Verhagen d.d. 20-04-2009

Geachte heer Verhagen, Excellentie,

Het Humanistisch Vredes Beraad (HVB) veroordeelt het besluit van Nederland om de VN-conferentie tegen racisme in Genève te boycotten, en wel om de volgende redenen:

1.De allerbelangrijkste reden is dat Nederland het gezag van de VN diskwalificeert en ondermijnt.

Toelichting: Een paar eeuwen geleden hadden op Nederlands grondgebied oorlogen plaats tussen steden onderling, provincies onderling, religieuze stromingen onderling, etc. Tot op heden is Nederland er in geslaagd instituten te organiseren die boven de partijen staan en die met centraal erkend gezag wetten maken, wetten uitvoeren en de uitvoering ervan controleren. Conflicten worden met de wet in de hand beoordeeld door onafhankelijke rechters die boven de partijen staan. Hiermee worden binnenlandse oorlogen voorkomen en worden conflicten gereguleerd.

Wat op nationaal niveau redelijk is gelukt, zou in principe dus ook op internationaal niveau haalbaar moeten zijn. Op internationaal niveau zijn de Verenigde Naties bezig een dergelijk supranationaal gezag op te bouwen. Het is helaas nog lang niet zo ver dat de VN een door alle landen erkend gezag hebben om internationale wetten te maken, uit te voeren en te controleren. De VN hebben ook nog niet het mandaat en het gezag om internationale conflicten in goede banen te leiden als erkende instantie die boven de partijen staat, gezien de oorlogen die buiten het VN-mandaat worden gevoerd. De conferentie in Genève is een poging van de VN om betere regulatie van een internationaal probleem als racisme mogelijk te maken. Nederland hoort dit initiatief te steunen in plaats van te ondermijnen door niet deel te nemen. Nederland diskwalificeert het gezag van de VN.

2. Door weg te blijven laat Nederland de kans liggen bij te dragen aan het reguleren van een internationaal probleem als racisme op VN-niveau.

Toelichting: Het gaat er niet om of een aantal bevriende, Westerse landen het met elkaar eens is. Het gaat erom dat in overkoepelend verband wordt meegepraat om een voor alle landen aanvaardbare oplossing te zoeken. Door weg te blijven komen er geen internationaal geldige en aanvaarde besluiten tot stand.

3. Het is een drogreden om de conferentie te boycotten omdat sommige islamitische landen de agenda zouden willen kapen en er een anti-Israël manifestatie van zouden willen maken.

Toelichting: Alle landen brengen zo hun eigen agenda’s in. Een door de VN georganiseerde conferentie biedt juist de mogelijkheid om over de nationale belangen heen tot internationale afspraken en compromissen te komen. Deze kans laat Nederland voorbij gaan. Bovendien mogen de Westerse landen zich best realiseren, dat de islamitische landen decennia lang hebben moeten tolereren dat de Westerse landen de VN-agenda bepaalden/domineerden/kaapten. Tot slot Wereldburger word je niet door afkeurend te blijven wijzen naar het nationalistisch gedrag van anderen, maar door je zelf als supranationaal denkende wereldburger te gedragen. Wij wensen u veel wijsheid toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *